11/04/2022

Waarom heb ik damp op mijn ramen?

Oplossingen voor beslagen ramen

Damp op de ramen is een vaak voorkomend probleem. De oorzaak die men eraan geeft is echter vaak verkeerd. Die vensters kunnen in twee categorieën worden gescheiden. Enerzijds de vensters met damp aan de buiten- of de binnenkant van de beglazing. Dit is een veel voorkomend probleem met een eenvoudige oplossing. Anderzijds de vensters met damp tussen de verschillende glaslagen. Deze tweede soort damp is ernstiger en geeft aan dat het glas vervangen moet worden.

Condensatie op de externe oppervlaktes van het glas

Wanneer we spreken over « externe oppervlaktes » van het glas bedoelen we de buitenkant van het glas dat U kan aanraken. Zoals eerder vermeld, is de verdamping van de buitenkant van het glas een natuurlijk fenomeen dat zich af en toe voordoet. Zelfs op de vensters die het meest efficiënt zijn op energetisch vlak.

De damp op de vensters is dat soort verdamping dat men waar zou nemen op een groot glas ijsthee in de zomer. Dit fenomeen verschijnt door waterdamp in de buitenlucht. Teveel vocht in uw huis verdampt op het koude vensteroppervlak.

De damp op uw vensters en schuifdeuren verwittigt U dat de vochtigheidsgraad in uw huis verminderd moet worden om te voorkomen dat U elders in huis verborgen en kostelijke problemen krijgt. Voorbeelden van zulke problemen zijn het vervellen van de verf, het verrotten en vervormen van het hout, de vernieling van de isolatie, de verschijning van schimmels en vochtvlekken op de wanden en de plafonds.

U kan tenminste 2 acties nemen om het vocht in uw woning te verminderen tijdens de winter. Eerst kan U de oorzaken van het vocht nagaan. Verwijder de dampen van uw droogkasten, gasbranders enzovoorts aan de buitenkant van het huis. Gebruik de afzuigers in de keuken en de badkamer. Lucht het huis vervolgens regelmatig. Aangezien de buitenlucht meestal minder vocht bevat het binnenvocht erin oplossen. Dit gebeurt op een spontane manier in oude huizen door een constante toevoer van buitenlucht. Minder oude huizen zijn meestal meer luchtdicht en de luchttoevoer moet gebeuren via ventilatie.

Condensatie op de interne oppervlaktes van het glas

De interne oppervlaktes van het glas in uw dubbele of dridubbele vensters zijn de oppervlaktes die u fysiek niet kan aanraken. Wanneer op deze oppervlaktes condensatie verschijnt is het zorgwekkend. Het geeft aan dat er iets schort met de afdichtingen. Om dit probleem beter te begrijpen moeten we enkele basisprincipes uitleggen.

Dubbel en dridubbel glas zijn omgeven door een lijst die het glas vastzetten. Deze lijsten zijn meestal gemaakt in aluminium, vinyl, glasvezel, hout of een composiet. De ruiten zijn hermetisch afgesloten en worden geïsoleerde ruiten genoemd.

In tal van moderne vensters is de leegte tussen de twee glasplaten gevuld met argon om de isolerende eigenschappen te verbeteren.  De ruimte tussen de twee glasplaten is luchtdicht om te voorkomen dat de argon, de gas die bijdraagt tot energiebesparing, uit de dubbelglas ontsnapt.
Indien U condensatie opmerkt op uw vensters en U deze condensatie noch langs de binnenkant noch langs de buitenkant kan aanraken/ afvegen betekent het dat de afdichtingen van uw vensters niet meer optimaal functioneren. In dit geval zit de damp tussen de twee glazen. Het vocht afkomstig van buiten is in de isolerende beglazing binnengedrongen en kan nu als damp waargenomen worden. Na de verdamping van het kan u mogelijk een mengeling calcium/water opmerken.

Wat kan ik doen?

U kan enkel het glas vervangen of het hele raam. De vervanging van de beglazing is meestal de goedkopere optie. Deze oplossing zal echter even efficiënt zijn als de totale vervanging.

Ontdek alle andere voordelen van deze oplossing maar ook de premies in uw regio.

Deel deze pagina op sociale netwerken

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Ontdek onze andere nieuwtjes en evenementen.

Bouw&Renow

Bis, bouw- en interieursalon 2023

BISBEURS – bouw- & interieursalon

IDEAAL WONEN IN HUIS EN TUIN

Dank u !

Uw verzoek is geregistreerd en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.